1. Kenalpasti lokasi tapak bangsal cendawan..tiada berlaku banjir.
1,000 bongkah 2m x 3m
2,000 bongkah 3m x 4m
3,000 bongkah 4m x 5m
4,000 bongkah 5m x 6m
2. Siapkan Bangsal cendawan, rak, dan peralatan
3. Beli bahan mentah
Dinasihat supaya beli bongkah matang (sedia dibuka) bagi yang baru nak mula projek. Sekurangnya 1000 bongkah matang supaya anda boleh belajar selok-belok pengeluaran hasil cendawan tanpa mengeluarkan modal yang banyak.
4. Penjagaan Rumah Cendawan
Sentiasa bersihkankan rumah cendawan untuk kurangkan penyakit dan serangga. Monitor kelembapan dan cahaya.
5. Periksa jangkitan kulat perosak dan penyakit
Periksa paling kurang 2 kali seminggu.
6. Menuai hasil
Kutip cendawan 2 atau 3 kali sehari utunuk mendapat cendawan yang muda dan segar.
7. Jualan dan pemasaran
Jual terus atau supply kat hotel dan kedai makan. Sentiasa respon kepada harga dan permintaan pelanggan.
8. Simpan rekod
Rekod penting untuk kita tahu keuntungan yang diperolehi dan kos2 yang terlibat.
No comments:
Post a Comment