FAQ Projek Tanaman Cendawan

Salam Kembali kepada pelawat blog ini...dah lama tak update maklumlah sibuk yang teramat2...so setakat ini alhamdullah projek tanaman cendawan makin maju..pelanggan pun semakin ramai..pelawat pun makin ramai yang datang kat tempat projek..ada yang datang yang saje nak tgk2 dan ada jugak yang datang pasal minat nak buat projek cendawan ni...

Dari pengalaman sy la ramai yang berminat tentang projek berdasarkan kepada :-


1. Pasaran cendawan semakin meningkat
2. Mengikut trend projek pertanian
3. Orang buat,kita pun nak buat

Bagi pandangan sy kepada yang baru nak mula projek cendawan ni anda perlu melihat kepada minat anda terlebih dahulu. Buat kajian terlebih dahulu dari segi kehendak pasaran,cara kerja,kos permulaan,risiko yang perlu di tanggung dan masa yang anda perlukan untuk menjalankan projek anda.

Disini ada sedikit FAQ projek cendawan yang biasa yang ditanya kepada pelawat yang datang di ladang saya.

1. Berapa kos permulaan projek cendawan?

kos permulaan bergantung kepada berapa bongkah yang anda ingin mulakan. Bahan yang anda gunakan untuk membuat bangsal tidak perlulah hebat sgt...sekadar kukuh dan teduh dari hujan pun dah cukup. Jimatkan kos membuat bangsal lebihkan modal untuk membeli bahan mentah atau bongkah cendawan matang kerana itu lebih baik dari bangsal yang mahal2.

2. Apakah cara memulakan projek cendawan?

Pertama:
Dapatkan bongkah cendawan matang yang sedia untuk pengeluaran hasil. anda hanya perlu sediakan bangsal cendawan dan rak sahaja. Tugas anda hanya siram,kutip cendawan,jual, dan rekod. Kaedah yang mudah dan menjimatkan masa anda. Sesuai dibuat secara partime.

Kedua:
Dapatkan bongkah cendawan matang yang sedia untuk pengeluaran hasil.Mula belajar selok-belok pengeluaran hasil dan apabila anda sudah yakin anda boleh mula membuat bongkah sendiri. Kaedah yang susah sedikit andaperlu mengambil kursus,cari peralatan dan bahan mentah, proses membuat media sendiri masalah bongkah rosak dan penyakit dll.

Perlu mesin atau steamer ke?

Kalau projek cendawan anda 5k bongkah ke bawah bagi saya tak perlu anda membeli mesin gaul ataupun steamer. Memadai gaul media secara manual dan pengukusan guna tong drum sudah cukup. Tidak berbaloi anda membeli peralatan ini dan lebih baik anda gunakan untuk membeli bahan mentah membuat media spt benih, habuk kayu dll.


Pasaran

Isu yang biasa di tanya oleh peminat projek cendawan. Sebenarnya setiap bisnes yang kita buat mesti ada pasaranya cuma kita perlu mencari pasaran bukanya menunggu pasaran itu sendiri datang kepada kita. Begitu juga dengan cendawan, ianya merupakan produk makanan yang di di perlukan oleh manusia hampir setiap hari...lagipun banyak produk yang boleh kita hasilkan dari cendawan..sebagai cth cendawan boleh dijadikan sbg kerepek, serunding, sos cendawan, karipap, popia, cendawan goreng tepung dll.

Di mana nak jual cendawan segar?
Katakan lah ramai pengusaha cendawan disekitar anda yg telah menjalankan projek ini...anda perlu selidik dimana mereka memasarkan cendawan segar. sbg contoh kalau ada ramai pengusaha jual di pasar anda tidak perlu turut jual disana...cuba cari alternatif lain spt jual di kedai runcit atau dll. cara lain anda boleh pasarkan cendawan segar spt kedai makan, restoran masakan panas, kantin, kedai runcit basah, penjual goreng pisang, pejabat2, rakan, supermarket. Bila dah ramai orang tau anda menjual cendawan maka pasaran anda sebanyak dan anda hanya perlu bersabar.
Ini adalah pandangan saya sahaja,,,mungkin anda ada idea yang lebih baik boleh kongsikan bersama.


1 comment:

Amaran said...

berapa harga satu bongkah cendawan matang yang sedia untuk pengeluaran hasil tu? terima kasih..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...